gtag.js
Reality v době virové: trh stojí a vyčkává

Reality v době virové: trh stojí a vyčkává

Jeden z kolegů v branži nazývá nynější dění kolem nás Dobou koronavirovou: realitní makléři sedí doma u počítačů, řeší co mohou telefonicky nebo e-mailem, odsouvají prohlídky nemovitostí a vyčkávají, jak se dál bude vyvíjet trh s nemovitostmi.

Realitní trh současná situace bezesporu ovlivňuje. Poptávky podle některých informací klesly na polovinu. Lidé nemají myšlenky nastavené na to, kam vložit našetřené peníze nebo kde koupit jakou nemovitost. Klientům se nechce chodit na prohlídky a není se jim co divit. Zájemci maximálně zavolají s dotazem na cenu nebo na podrobnosti neuvedené v inzerátech.

A prodeje stojí.

Jde pouze o krátkodobý negativní efekt, který se vypaří hned po skončení zavedených protiepidemiologických opatření? Nebo nastane dlouhodobý pokles trhu a s tím související i pád současných cen?

Stojí před námi tři scénaře.

Ten první, z pohledu prodávajících optimistický, spočívá v tom, že se podaří současnou nepříznivou situaci překlenout rychle. Pak by nemusel být zásah tak dramatický a trh a ceny se mohou udržet, nebo jen po krátkém výkyvu v brzké době dostat na ještě velmi nedávnou úroveň. Ovšem pozor! Pokud budete číst predikce realitních makléřů, kteří budou očekávat zrovna tento vývoj, může být za tímto jejich postojem zájem nevyvolávat paniku, případně spekulace kupujících ohledně možného pádu cen. Makléř chce prodat nemovitosti, které má v nabídce, co nejdráž. Je za to placený, prodávající to od něj očekává. A mediální vyjádření chování spotřebitelů velmi výrazně ovlivňují!

Druhý naopak počítá s dlouhodobým poklesem tuzemské ekonomiky, v jehož důsledku bude mezi lidmi méně peněz, poptávka se sníží a ti z prodávajících, které bude tlačit čas, budou muset výrazně zlevnit. Tento scénář by naopak nahrával investorům, případně těm z kupujících, kteří nespěchají a na nějakou hezkou zvýhodněnou nabídku si v klidu počkají. A když nakonec nic nekoupí? To klidně risknou.

Aby to však nebylo tak úplně jednoduché, je tu ještě jeden faktor, který hraje proti druhé zmíněné variantě: známý nedostatek nemovitostí na trhu. Proč by prodávající stahoval cenu, když poptávajících bude pořád víc, než nabídek? Když nechceš, nekupuj, jinou variantu stejně nemáš...

Hypotéky: totéž. Nespoléhej na logiku

Po nedávném snížení základní úrokové sazby od ČNB možná někoho stejně jako mě napadlo, že i banky sníží úroky pro klienty žádajících o hypotéku. Jaké však pro mě bylo překvapení po dotazu na hypoteční odborníky, kteří mi řekli, že v současné situaci mohou být banky opatrnější a nynější sazby, které se pohybují mezi 2,5 - 3%, by naopak mohly o něco povyrůst.

Když si to tak všechno shrneme, tak zjistíme, že odhadovat vývoj realitního trhu je jako předpovídat počasí, sázet na zápasy nebo věštit. Je jasné, že každá z variant má jiný kurz, proto se musíte řídit vlastní intuicí. Já bych vsadil na pokles cen nemovitostí i úrokových sazeb hypoték. Hypotéky ale půjdou dolů rychleji než ceny nemovitostí.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení