gtag.js
Ceny nemovitostí klesají. Jak moc?

Ceny nemovitostí klesají. Jak moc?

"Ceny nemovitostí začaly v polovině roku 2022 klesat," píše valuo.cz. "Výraznější propad vidíme u realizovaných cen.
Do roku 2021 byly nabídkové a realizované ceny u bytů téměř stejné. Nůžky se viditelně začaly rozevírat až začátkem roku 2022, kdy opadla poptávka po nemovitostech. Trh se začal obracet, ubývalo zájemců a nemovitosti k prodeji se hromadily na realitních portálech. Pokud se prodávajícímu na nabídku ozve jen jeden vážný zájemce, má větší šanci, že si dohodne slevu.
Je patrné, k jakému procentuálnímu zlevnění dochází po ukončení inzerce. V roce 2021 byly dokonce realizované ceny vyšší než ty v inzerátech. Situace se začala obracet v na konci roku 2021. Nyní je rozdíl mezi nabídkovou cenou a realizovanou mínus 6 %.
U domů je patrný dlouhodobý rozdíl mezi cenami realizovanými a nabídkovými. Avšak už i zde je vidět, že se křivky vzájemně oddalují. Rozdíl mezi nabídkovými a realizovanými cenami u domů je téměř mínus 7 %.
Analýza byla provedena na základě více než 10 000 nemovitostech, u kterých jsme znali jak nabídkovou cenu tak i tu, za kterou se skutečně prodaly."
 
Dále také valuo.cz popisuje, jak moc klesl počet prodaných bytů:
"V ČR meziročně prodej klesl o 26 %. V Liberci a Mladé Boleslavi byl pokles nejvýraznější, meziroční změna je zde přes 60 %. Nejnižší meziroční pokles byl zaznamenán v Plzni a Ostravě, a to 14 %.
Po zvýšení úrokových sazeb se snížil počet poskytnutých hypoték, tím pádem se snížila kupní síla. Prodávající, kteří na tuto situaci nereagují a ceny nesnížili, neprodají a jejich nemovitosti tak visí na realitních serverech dlouhé měsíce," píše server valuo.cz.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení