gtag.js
Co nového v realitách

Co nového v realitách

Nejdůležitější zprávy, které 25.11. zazněly v pražském hotelu Clarion na Realitním kongresu 2019:

1. Správní poplatek za podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí se má zdvojnásobit na 2000 Kč. Kritikové namítají, že na úkor kupujících, případně prodávajících, stát potřebuje vydělat, aby zvýšil příjmy do rozpočtu, nicméně v Evropě je tato částka plus minus běžná. Každopádně klienti, kteří prodávají nebo kupují nemovitost přes seriozní realitní zprostředkovatele, se nemusí vyšších nákladů bát. Zprostředkovatelé tuto částku obvykle rozpustí ve svých nákladech a nebudou chtít více než doposud.

2. Předkupní právo. Vlastníte podíl na garážovém stání a bojíte se, že při prodeji bytové jednotky budete muset nabídnout parkovací místo přednostně ostatním dosavadním spoluvlastníkům na úkor kupujícího? I to se má změnit. Plánovaná účinnost zákona od 1. ledna 2020 se ale s největší pravděpodobností nestihne.

3. Osvobození daně z nabytí u prvního úplatného převodu bytové jednotky v rodinném domě. I zde došlo ke změně, platit daň se v tomto případě nebude muset. Tento stav se tedy srovnává s novostavbami bytových domů. Stačí, že kupující platí DPH. Nicméně zákonodárcům nejspíš nikdo neřekl, že podobný problém existuje i v takzvaných polyfunkčních domech, kde kromě bytových jednotek jsou i nebytové a obchody či kanceláře. A zde kupující k nemilému překvapení kromě kupní ceny platí nejen DPH, ale i daň z nabytí.

4. Hypotéky. Momentálně se úroková sazba pohybuje kolem 2,36 %. Boj o klienty přinutil banky držet sazby nízko, přestože poptávka po nemovitostech stále roste. "V roce 2020 očekáváme, že se úroková sazba bude pohybovat mezi 2,2 až 2,7 %," uvedl na kongresu Jiří Pathy z Gepard Finance.

5. Ceny.Zajímavá data ze své databáze přinesla společnost Octopus. Tak například průměrná tržní cena bytů v Brně stále roste. Zatímco v březnu 2017 klienti v průměru platili 48615 Kč/m2, nyní je cena, ověřená z údajů v kupních smlouvách na katastru nemovitostí, 59757 Kč/m2. Ale pozor! I přes stále vysokou poptávku počet prodaných nemovitostí výrazně klesá. Je otázkou, kdy a jestli na tuto statistiku zareaguje trh snížením ceny. A jen tak pro pořádek: průměrná cena nájmu bytu v Brně se pohybuje kolem 12878 Kč/měsíc, kolem Brna je to necelých 11 tisíc.

6. Krize. Nastane výrazný ekonomický propad podobný tomu z období před deseti lety? Nejnižší meziroční nárůst HDP má v Evropě Německo a Itálie. A  Česko je hodně na Německu závislé, jak je všeobecně známo. Ale ani ekonomičtí eperti nemají jasno v tom, zda krize začala, začíná, nebo zatím ne. "Vše závisí třeba na psychice trhu, jak dopadne Brexit nebo obchodní válka mezi USA a Čínou," vyjmenoval Ferdinand Hlobil ze společnosti Cushman & Wakefield.

7. Realitní zákon. Velmi brzy má vstoupit v platnost nový realitní zákon. O jeho znění a novinkách s ním souvisejících bych se raději zmínil příště, každopádně celá realitní branže doufá, že napomůže kultivovat realitní trh a jeho pověst.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení